Azad Etmek Nedir

Azad Etmek Nedir ? Azad Etmek Ne demek ?

1-)AZAD ETMEK



Bir köleden köleliği kaldırmak, onu hürriyetine kavuşturmak. Arapça karşılığı itk olup, sözlükte: güç, kuvvet, bolluk, güzellik, kerem ve iyilik gibi anlamlara gelir. Köle de azad edilmekle daha önce yapamadığı işleri yapmaya güç bulduğu, insanlar arasında itibar kazanıp kölelik darlığından kurtulduğu için hadise bu terimle ifade edilmiştir.

İnsanda asıl olan hürriyettir. Ancak m. VI. yüzyılda yeryüzünde kölelik gerçeği var olduğu için, İslam köleliği birden kaldırmamış, köleliğin statüsünü, hak ve sorumluluklarını düzenlemiş; her fırsatta köle azadını teşvik ederek, köleliğin kalkması yolunda ilk ciddi adımı atmıştır. Kölelik temelde küfrün eseridir. İslam'ın getirdiği azad müessesesi ise bu eseri yok etmek gayesini gütmektedir. Kölelik hükmen ölüm gibidir. Çünkü o, malda tasarruf, şahitlik ve kendi nefsine veli olma ehliyetinden mahrumiyet demek olduğu gibi; köleden cuma namazı, hac, cihat ve cenaze namazı gibi bir çok ibadetlerdeki yükümlülüğü kaldırır. İşte bir köleyi hürriyetine kavuşturan, bütün bu haklardan onun yararlanmasını sağlayacağı için manen onu diriltmiş gibi sevaba nail olur. (İbnü'l-Hümam, Fethu'l-Kadir, IV, 232; el-Askalani, Bulüğu'l-Meram, Terceme ve Şerh, A. Davudoğlu, İstanbul 1967, IV, 292). Buna karşılık bir kudsi hadiste; hür bir kimseyi köle diye satmaya kalkışanın hasmının kıyamet gününde Yüce Allah olacağı bildirilir (Buhari, Büyu, 106, İcare, 12, 15; İbn Mace, Rehin, 4; Ahmed b. Hanbel, II, 292, 358, III,143, IV, 274).

Köle azadı meşru ve mendup sayılmıştır.

Ayetlerde şöyle buyurulur: "Hata dışında bir mümin diğer bir mümini öldüremez. Kim bir mümini hata ile öldürürse, bir mümin köle azad etmesi, bir de ölünün ailesine diyet teslim etmesi gerekir. Ancak, ölünün ailesinin bağışlaması müstesnadır. Eğer ölen, size düşman olan bir kavimden olur da mümin olursa öldürenin sadece bir köle azad etmesi gerekir. Eğer dlen sizinle aralarında anlama olan bir kavimden ise, öldürenin, ölenin ailesine diyet teslim etmesi ve bir mümin köle azad etmesi gerekir" (en-Nisa, 4/92).

Bozulan yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on yoksulu yedirmek veya giydirmek, yahut da bir köle azad etmektir" (el-Maide, 5/89).

Karılarına "zıhar" yapıp, sonra sözlerini geri almak isteyenlerin, karılarıyla temasta bulunmadan önce, bir köle azad etmeleri gerekir" (el-Mücadele, 57/3), " Azad edecek köle bulamayanın ise, karısıyla temasta bulunmadan önce aralıksız iki ay oruç tutması gerekir. " (el-Mücadele, 57/4). Diğer yandan zekat verilecek sınıflardan birisi, azad olmak için para biriktiren kölelerdir (et-Tevbe, 9/60).

Köle azadını teşvik eden çok hadisler vardır. Bunlardan bazıları: "Bir kimse mümin bir köleyi hürriyetine kavuşturursa, onun her uzvuna karşılık, kendisinin bir uzvu Cehennem ateşinden kurtulur. " (Buhari, Itk, 1; Müslim, Itk, 24). "Evlad, babasının hakkını ödeyemez. Ancak onu köle olarak bulup, satın alır da azad ederse o başka" (Müslim, Itk, 25; Ebu Davud, Edeb, 120; Tirmizi, Birr, 8; İbn Mace, Edeb, 1).

Hz. Peygamber köle azadında öncülük ederek, ömrü boyunca altmışüç köleyi hürriyetine kavuşturmuştur. Hz. Âişe'nin altmışyedi; Hz. Ebu Bekir (r.a.)'in bir çok; Hz. Abbas (r.a.)'ın yetmiş; Hz. Osman'ın muhasarada iken yirmi; Hakim b. Hızam'ın yüz; Abdullah b. Ömer'in bin köleyi azad ettiği nakledilir (el-Askalani, age., IV, 294).

On dört asır önce kölelerin müslümanların kardeşi ilan edilmesi onlar hakkında yediğinden yedirme, giydiğinden giydirme, ağır iş yüklememe, "oğlum, kızım" diye hitapta bulunma gibi prensiplerin konulması, insan hakları bakımından son derece önemli bir adımdır. (Ebu Davud, Edeb,123, 124). Buna göre, köle ve cariyelerin, yanında bulundukları ailenin yaşantısı seviyesinde yaşadıkları ve o ailenin bir ferdi gibi muamele gördükleri söylenebilir. Yirminci yüzyıl başlarında yeryüzünde kölelik müessesesi kalkarken, İslam aleminde de, hürriyet prensibinden hareketle köleliğe son verilmiştir.

Hamdi DÖNDÜREN


2-)Kim kölesine bir tokat atsa yahut onu döğse, onun keffareti, köleyi azad etmesidir. (Hadis-i şerif-Buhari)

Bir kimse Ramazan-ı şerif ayında bir oruçluya iftar verirse günahları affolur. Hak teala onu Cehennem azabından azad eder. (Hadis-i şerif-Et-Tergib vet-Terhib, Sahih-i Buhari)

Köle azad etmek çok sevabdır. İslamiyet, öldürmeğe gelen düşmandan başka kimseyi köle yapmaz. Bu köleleri azad edenleri de çok beğenir. İslamiyet, köle yapmak dini değil, köle azad etmek dinidir. (İbn-i Âbidin)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Azad Etmek kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Azad Etmek kelimesi anlamı 893 defa okunmuştur. [241560] Azad Etmek kelime anlamı, Azad Etmek nedir, Azad Etmek ne demek, Azad Etmek sözlük anlamı

Paylaş