Aşir Nedir

Aşir Nedir ? Aşir Ne demek ?

1-)Yol emniyetini temin edip, tüccarın mallarını koruyan ve şehir dışında durarak, Müslüman tüccardan ticaret malının zekatını, Müslüman olmayandan ise, gümrük denilen vergiyi toplayan ve İslam devletince tayin olunan memur.

Aşir, Müslümanlardan % 2,5, zımmilerden % 5, harbilerden ise mütekabiliyet esasına göre alırdı. Şayet harbilerin ne kadar aldığı bilinmiyorsa % 10 alırdı.

İslam tarihinde, aşir tayini ve gümrük vergisi alınması ilk defa hazret-i Ömer zamanında oldu.Ziyad bin Hudayr anlatır: "Halife hazret-i Ömer'in öşür almak için tayin ettiği şahıslardan biri de bendim. Şehir dışında durarak tüccarın bana gösterdiği mallardan, Müslümanlardan kırkta bir, zımmiden yirmide bir, harbiden de onda bir alırdım."

Hür, Müslüman ve muktedir olma şartlarını taşıyan aşirin Müslüman tüccardan aldığı, ticaret malı zekatıdır. Aşirlerle zekat toplanması, Müslüman tüccarın bu ibadeti yapmasına yardımcı olmak içindir. Aşirler, İslam devletinde yaşayan zımmi (gayri müslim vatandaş) ve harbi (İslam hükumetinden izin alarak Müslüman memleketine giren) tüccarın, her çeşit ticaret malından da vergi alırlar. Zımmiden alınan verginin adı cizyedir. Harbiden alınan ise, gümrük vergisi durumundadır. Her ikisi de, cizyenin sarf edildiği yerlere sarf edilir.

Aşirlik şartlarını taşıyanın, Müslüman ve zımmi tüccarın elinde bulunan maldan öşür alabilmesi için; zekat nisabını (ölçüsünü) doldurması, üzerinden bir sene geçmesi, ticaret için olması ve tüccarın kendi malı olması şartı vardır. Bu şartlardan biri eksik olursa, o maldan bir şey alınmaz.

Borcu, mevcut malından çok olandan da bir şey alınmaz. Yalnız harbi tüccarın durumu böyle değildir. Onun borcunun çok olması veya elindeki malın kendisine aid olup olmamasına bakılmaz. Gümrük vergisi alınır. Çünkü bu vergi, ondan himaye edilmesine karşılık alınır. Ayrıca harbinin İslam memleketine ilk geldiğinde malı üzerinden bir sene geçmesi şartı da yoktur. Ancak bir sene içinde iki defa vergi alınmaz.

Müslüman ve zımmi tüccar, aşire elinde bulunan mal için; "Ben ticarete niyet etmedim, bu benim değildir, o emanettir." yahut "Ortak maldır, ben sadece bu malın bekçisiyim. Bu malın zekatını bulunduğum yerden çıkmadan fakirlere dağıttım." derse, yemin etmesi ile sözü kabul edilir. Bütün bu durumlarda tüccarın sözü, beraat makbuzu göstermeden, sadece yemin etmesiyle kabul edilir.


2-)Hükumetin aşirlerle müslüman tüccardan zekatları toplaması, onların bu ibadeti yerine getirmelerine yardımcı olmak içindir. (İbn-i Hümam)

İslam devletlerinde yaşayan zımmi (gayr-i müslim vatandaş) ve harbi (İslam hükumetinden izin alarak, müslüman memleketine giden pasaportlu gayr-i müslim) tüccarın, mal ve can güvenliklerinin korunmasına karşılık her çeşit ticaret mallarından alınan vergiler de aşirler tarafından toplanırdı. (İbn-i Âbidin)

Hakiki aşk, nefsi terbiye eder, ahlakı güzelleştirir; insanın kalbinde bir ateş olup, Allah sevgisinden başka her şeyi yakar, yok eder. Hak aşığı olanın sözü, işi ve düşüncesi doğru ve saftır. (İbrahim Hakkı Erzurumi)


3-)Bir dini tören sırasında veya cemaatle namaz kılınıp dua edildikten sonra okunan Kur'an ayetleri.


4-)Bk. Aşır


5-)1. ondabir, onuncu. 2. samimi dost ve arkadaş. 3. koca. 4. aşar toplayan. 5. kur'an-ı kerim'den 10 ayetlik bir bölümü okuma. aşir efendi (mustafa). osmanlı şeyhülislamı (1728-1804).'bursa, mekke ve istanbul kadılıklarında bulundu. 1758-1800'de şeyhülislamlık görevini ifa etli.


6-)Onuncu.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


  • Acemyan şöyle konuştu : “O tarihlerde Sirkeci Aşir Efendi’de bulunan matbaamız, ambalaj konusunda Türkiye’nin ileri gelenlerindendi.
  • HÜRRİYET GAZZE YOLUNDA / FOTO GALERİ Geçiş iznimizin çıkmasını, Refah sınır kapısından önceki son yerleşim yeri olan, Kahire'ye 400 kilometre mesafedeki El Aşir kentinde bekledik.

Sizde içinde Aşir kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Aşir kelimesi anlamı 255 defa okunmuştur. [236073] Aşir kelime anlamı, Aşir nedir, Aşir ne demek, Aşir sözlük anlamı

Paylaş