Cisim Nedir

Cisim Nedir ? Cisim Ne demek ?

1-)Alm. Körper, Gegenstand (m), Fr. Gorps, objet (m), İng. Body, material, thing, matter. Maddenin şekil almış parçası. Ağırlığı ve hacmi olan varlıklara madde, maddenin şekil almış parçalarına da cisim denir. Bu tarife göre hava, su, taş, tahta maddedirler. Işık, elektrik akımı birer varlık iseler de, madde değildirler. Çivi, iğne birer cisimdir. Hepsi, aynı demir maddesinden yapılmışlardır. Duran bir cismi harekete getiren, harekette olan bir cismi durduran veya hareketini değiştiren sebebe kuvvet denir. Duran bir cisme kuvvet etki etmezse, hep durur, hareket edemez. Hareket eden bir cisme kuvvet etki etmezse hareketi değişmez ve hiç durmaz.

Maddelerin, cisimlerin ve maddelerde bulunan enerjilerin hepsine “alem” ve “tabiat” denir. Âlemde her cisim hareket etmekte, değişmektedir. Demek ki her cisme, her an çeşitli kuvvetler tesir etmekte, değişiklik hasıl olmaktadır. Suların akması, rüzgarın esmesi, kuşların uçması, çocukların büyümesi, yaprakların sallanması, kalbin işlemesi, dünyanın dönmesi, cisimlerde görülen değişikliklerden bazılarıdır. Cisimlerde meydana gelen değişikliğe hadise veya olay denir. İki türlü hadise vardır:

1. Fizik hadisesi: Cisimde meydana geldiği zaman, cismin özünü, yapısını değiştirmeyen hadiselerdir. Kağıdın yırtılması fizik hadisesidir. Çünkü kağıdın şekli değişti, fakat özü yine kağıttır.

2. Kimya hadisesi: Bir cisim üzerinde meydana geldiği vakit, cismin mahiyetini, yapısını değiştiren hadiselerdir. Kağıdın yanması, kimya hadisesidir. Çünkü kağıdın yapısı bozuldu, kül oldu. Fizik hadiselerini inceleyen ilme fizik ilmi (hikmet); kimya hadiselerini inceleyen ilme, kimya ilmi (şimi) denir. Bir maddeden yapılmış cisimlere, “saf cisim” adı verilir. Saf cisimde, bir maddenin belirli özellikleri vardır. Bir saf cisimden başka bir madde çıkarılamazsa, bu maddeye “basit cisim, eleman” denir. Demir, bakır, kükürt, oksijen birer elemandır. Bugün 105 eleman (element) bilinmektedir. İki veya daha çok eleman birbirleriyle birleşerek, başka sıfatları taşıyan, yeni bir madde meydana getirebilir ki, bu maddeye “mürekkep veya bileşik cisim” denir. Su, ispirto, şeker, tuz bileşik cisimlerdir. Bileşik bir cisimden, başka başka basit cisimler çıkarılabilir. Başka maddelere ayrılabilen saf cisme “bileşik cisim”denir. Bugün yüzbinlerce bileşik cisim bilinmektedir. Elemanları insanlar yapamaz, arar bulur. Bu sebepten insanlar icad edemezler, sadece keşfederler. Îcad, yani yoktan var etmek Allahü tealaya mahsustur.


2-)Katı maddenin biçim almış durumu.


3-)Gövde, beden, vücut
Örnek:Yataktaki örtülü cisim dertop olmuş şeklini, hareketsizliğini muhafaza ediyor. R. H. Karay


4-)Bilinçten bağımsız olarak uzayda yer kaplayan nesne.


5-)(Fiziksel olarak) Bölünebilirlik ve yer kaplama nitelikleri olan sınırlı bir özdek parçası.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Body.
İngilizcesi İngilizce
Matter.
İngilizcesi İngilizce
Substance.
İngilizcesi İngilizce
Material thing.
İngilizcesi İngilizce
Mass.
İngilizcesi İngilizce
Object.
Fransızcası Fransızca
Corps
Latincesi Latince
Corpus

  • O sevgiyi, adeta elle tutulur bir Cisim olarak, Davutoğlu’nu karşılayan Meclis Başkanı Muhammed İsmail Cevari ve milletvekili arkadaşlarında da gördük.
  • Bulduğu Cisim zengin etti Ken Wilman, sahilde yürürken bulduğu'taş'benzeri cismin ne olduğunu öğrenince hayrete düştü.

Sizde içinde Cisim kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Cisim kelimesi anlamı 108 defa okunmuştur. [236711] Cisim kelime anlamı, Cisim nedir, Cisim ne demek, Cisim sözlük anlamı

Paylaş