Fener Nedir

Fener Nedir ? Fener Ne demek ?

1-)Alm. Lanterne (f), Fr. Lanterne, İng. Lantern. Yağmurlu veya rüzgarlı havalarda kullanılan, her tarafı camla kapatılmış mum veya lamba muhafazalı aydınlatma aracı.

İnsanlar tarafından çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Avrupa’da bilhassa 16. yüzyıldan itibaren evlerin merdivenleri, sofalar, odalar, güzel fenerlerle donatılmış, daha sonraları özel binaların bahçe ve içleri bunlarla süslenmiştir. Fenerlerin içinde önceleri mum yakılırdı. Yanıcı yağlara batırılan fitillerin yakılması esasına dayalı fenerler de vardı. Petrolün bulunması bu fenerleri, hem iyice yaygınlaştırdı, hem de gazyağı kullanılmasına sebeb oldu. Bugün de, bilhassa köylerde kullanılan fenerlerde gazyağı yakılmaktadır.

Anadolu’da 20. yüzyıl başlarına kadar, her yerde yaygın olarak fenerin çeşitli tipleri kullanılmıştır. Bekçilerin, yatsı namazına gidenlerin, gezmek için çıkanların, yangına koşanların kullandıkları lambalar, yüzyıllarca insanlara faydalı olmuştur. Ramazan günlerinde, bayramlarda ve mühim günlerde önemli yerler geceleri fenerlerle süslenirdi. İstanbul’un fethinde gemilerde ve surların tarafında fenerlerle yapılan şenlikler Bizanslıları dehşete düşürmüş, gece yarısında hepsinin aniden aynı anda söndürülmesi halkı panik içinde kiliselere koşturmuştur.

Eski zamanlarda yine sokaklarda gezerken el-feneri taşırlardı. Bunlar bildiğimiz normal fenerlerden farklı yapıya sahiptiler. Bu çeşit el-fenerlerinin muşambalı ve camlı olmak üzere iki çeşidi vardı.Camlı olan çeşitleri normal fenere benzerdi. Muşambalı el-fenerleri körüklü bir boru şeklinde olup, katlanarak kapanır ve istenildiği zaman kolaylıkla açılırdı. Bunlara “İşkembe fener” de denilmiştir.Muşamba fenerlerin daire şeklinde olan alt ve üst kısımları pirinç veya gümüşten kabartma işlemelerle süslenirdi.Camlı fenerlerin bugün için de kullanılan elektrik, havagazı, gaz yağıyla yanan çeşitleri vardır.

Elektriğin köylere kadar yayılması, fenerlerin önemini oldukça kaybettirdi. Bugün daha çok gemici feneri ismiyle anılan tipleri bazı yerlerde kullanılmaya devam edilmektedir.

Modern el feneri (lambası): Günümüzde el fenerinin yerini el lambası almıştır. Tipik bir el lambasında önde küçük bir ampul ve arkasında silindirik bir yuvada bir veya daha fazla pil bulunur. Gelişmesini, Georges Leclanhés’in kuru pili (1866) ve Thomas Edison’un ampulü bulmasına borçludur.İlk defa 1890’da piyasaya çıkarılmıştır.Modern cep lambalarında lambanın arkasında bir yansıtıcı ve pilleri ucunda sürekli teması sağlayan bir yay mevcuttur. Dolmakalem büyüklüğünden, 60 cm boyuna kadar değişik boyutlara sahiptir. Evlerde, otomobil sürücüleri, sporcular ve kampcılar tarafından yaygın bir şekilde kullanılır.


2-)Saydam bir maddeden yapılmış veya böyle bir madde ile donatılmış, içinde ışık kaynağı bulunan aydınlatma aracı
Örnek:Sigara içilmeyecek, kibrit, fener yakılmayacaktı. Ö. Seyfettin


3-)Gemilere yol gösteren ışık kulesi, deniz feneri
Örnek:Deniz, bu Japon fenerinden dökülen ışıklar altında ıslak parıltılarla, yanıp sönüyor. Y. Z. Ortaç


4-)Tepesinden kulplu kahveci tepsisi, askı.


5-)Eski meddahların, tuğlarının dibine yaydıkları örtü üzerine koyduklarıfener. Bufenerin öykü sırasında yanması gerekirdi.fenerini yakmış olan meddah böylece öyküye başlayacağını belirtmiş olurdu.


6-)(a.) Sinem. (Türkiye'de) Sinemaların önyüzlerinin büyük bölümünü kapsayacak boydaki ası.


7-)içinde ışık kaynağı bulunan şeffaf mahfaza


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Dark lantern.
İngilizcesi İngilizce
Lantern.
İngilizcesi İngilizce
Lamp.
İngilizcesi İngilizce
Phanar.
İngilizcesi İngilizce
Lighthouse.
İngilizcesi İngilizce
Beacon.
İngilizcesi İngilizce
Cresset.
İngilizcesi İngilizce
Flambeau.
İngilizcesi İngilizce
Glim.
İngilizcesi İngilizce
Flashlight.
İngilizcesi İngilizce
Light beacon.
İngilizcesi İngilizce
Monitor.
İngilizcesi İngilizce
Pharos.

  • Bulgaristan'da Ortodoks kilisesi lideri Patrik Maksim defnedildi Fener Rum Patriği Bartholomeos, Maksim;in cenaze ayinini yönetti.
  • Patrik Maksim, Sofya'nın Aleksandar Nevski katedralinde düzenlenen ve cenaze için özel olarak Türkiye'den Bulgaristan;a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos;un yönettiği dini ayinin ardından defnedildi.

Sizde içinde Fener kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Fener kelimesi anlamı 317 defa okunmuştur. [237347] Fener kelime anlamı, Fener nedir, Fener ne demek, Fener sözlük anlamı

Paylaş