İcazet Nedir

İcazet Nedir ? İcazet Ne demek ?

1-)okuduğu ilimleri, branşı veya sanatı bitirenlere hoca tarafından verilen ehliyet vesikası. İzin, diploma, şehadetname, ilmi ehliyet. Daha çok ilimde ve yazı sanatında tahsilini bitirenlere verilen diploma yerine kullanılan bu tabir, Arapçada izin, müsaade demektir. Temyiz kudretini haiz, fakat borç altına girmeye ehil olmayan bir kimsenin yaptığı hukuki muameleye, kanunen mümessilin sonradan buna izin vermesine de icazet denir. Bu tek taraflı hukuki bir muamele olup makabline şamildir (geçmişi de içine alır).

Okuduğu dersi, sanatı bitirenlere hoca ve ustaları tarafından verilen ehliyet vesikalarına da “icazetname” denirdi. Tasavvuf ilminde yetişmiş ve yetiştirebilen bir rehberin, yetiştirip, kemale erdirdiği talebelerine, insanlara rehberlik etmeleri için verdiği izne icazet adı verilir.

İcazetlerin metni genellikle Arapça olur, başlangıcında güzel bir hatla yazılmış Besmele bulunurdu. Allahü tealaya hamd ve sena, Peygamberimize (sallallahü aleyhi ve sellem) ve diğer peygamberlere (aleyhimüsselam) salat ve selamla birlikte, Peygamber efendimizin Ehl-i beytine ve Eshab-ı kirama hayır dua edilerek başlar, sonra ilimle ilgili ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler yazılırdı. İcazetnameyi veren şahsın kendisinin ve babasının adı zikredilip, icazetname verilen şahsın adı, babasının adı ve lakabı (meşhur olan ünvanı) kaydedildikten sonra, okuduğu dersleri tamamen bellediği bildirilirdi. İcazet veren hoca, kendisini duadan unutmamasını isterdi. Daha sonra icazetnameyi veren zatın hocalarının isimleri yazılır, mensub olduğu mezhebin imamına kadar sayılır ve buradan Peygamber efendimize kadar icazet zinciri sıralanırdı. İcazetname, Peygamber efendimizin medhini bildiren salevat ve hocanın talebesine verdiği nasihatle son bulurdu. İcazetnameleri devrin meşhur hattatlarından birine nesih yazı ile yazdırmak ve tezhib ettirmek (süslettirmek) adetti. Bu haldeki icazetname, hattat tarafından yazılırdı. İcazetnameyi veren ve alanın isim yerleri boş bırakılır, buraları icazeti veren zat kendi el yazısı ile doldururdu.


2-)İcazet verilecek talebenin batınının (kalbinin) iyi hallere kavuşmuş olması, kötü huylardan temizlenmiş, iyi huylarla süslenmiş olması, sabr, tevekkül (sebeplere yapıştıktan sonra, işini Allahü tealanın taktirine bırakma), kanaat, rıza, teslimiyet sahibi olması ve dünyaya düşkün olmaması lazımdır. (Abdullah-ı Dehlevi)


3-)İzin vermek. Medrese
gibi geleneksel eğitim-öğretim ku­rumlarında yetişen öğrencilerin hocalarından;
çıraklık yahut kalfalık eğitimini tamamlamış zanaat erbabının ustalarından
bağımsız olarak ders verebilecek veya çalışabilecek düzeye geldiklerinin
onaylanması, bu konuda kendilerine yetki veril­mesi; bu yetki yahut onayı
gösteren belge, diploma.


4-)İzin, onay, onaylama.


5-)Diploma.


6-)Onay. ~ vermek: onaylamak.


7-)1. izin, ruhsat. 2. diploma.


8-)İzin. Müsaade. Şehadetname. Diploma. "Olur" demek. Destur vermek. İlmi ehliyet. Reva görmek.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Permission.
İngilizcesi İngilizce
Authorization.
İngilizcesi İngilizce
Madrasa diploma.

  • Takih ehliyeti bulunmayan kişilerin yapmış oldukları icra takiplerine ve diğer işlemlere yasal temsilcileri İcazet verebilir.
  • O cunta çekirdekleri İnönü'nün İcazet ve meşruiyet tahrikleri ve tescilleri olmasa parmaklarını bile kıpırdatamazlardı.
  • Dünkü gazetelerde, Meclis Başkanlığı’nın Hakan’ın yorumculuğuna İcazet verdiğini okuyunca, güldüm.

Sizde içinde İcazet kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

İcazet kelimesi anlamı 642 defa okunmuştur. [240917] İcazet kelime anlamı, İcazet nedir, İcazet ne demek, İcazet sözlük anlamı

Paylaş