İrade (İradet) Nedir

İrade (İradet) Nedir ? İrade (İradet) Ne demek ?

1-)Allahü teala Kur'an-ı kerimde mealen buyurdu ki:

(Muhakkak ki senin Rabbin) her neyi irade ederse irade ettiği gibi yapar. (O'nun iradesi hiç şaşmaz. Helak etmek irade ettiklerini muhakkak helak eder, kurtuluşa erdirmeyi irade ettiklerini kurtuluşa erdirir.) (Buruc suresi: 16)

Allahü tealanın irade ettiği olur. O, irade etmezse hiçbir şey olmaz. Varlıkları irade etmiş yaratmıştır. (Muhammed bin Kutbüddin İzniki)

Kainattaki her hadise Allahü tealanın iradesi ile olmaktadır. Allahü teala irade etmeyince, hiçbir şey hareket etmez. (İmam-ı Gazali)

Allahü teala her şeyin halıkı (yaratıcısı) ve sahibidir. Mülkünde irade ettiğini yapar. O'nun iradesi sonsuzdur. O'na niçin böyle irade ettin ve böyle yaptın demeye kimsenin hakkı yoktur. (Muhammed Hadimi)

2. İstemek, seçmek, dilemek tercih etmek.

Allahü teala kulların ihtiyari yani istekli hareketlerini, işlerini yaratması için kullarında ihtiyar (seçme, isteme özelliği) ve irade yaratmış, bu irade ve ihtiyarlarını işleri yaratmasına sebeb kılmıştır. Bu yüzden yaptıkları işlerden mes'ul tutulmuşlardır. Cansızların hareketlerinde irade yoktur. Ateş değdiği zaman, yakması, ateşin yakmağı irade etmesi ve istemesi ile değildir. (Mevlana Halid-i Bağdadi)

3.Tasavvuf yoluna yeni girenlerin başlangıç halleri. Allahü tealanın rızasına kavuşmaya azmedenler, karar verenler için ilk konak.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde İrade (İradet) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

İrade (İradet) kelimesi anlamı 88 defa okunmuştur. [246527] İrade (İradet) kelime anlamı, İrade (İradet) nedir, İrade (İradet) ne demek, İrade (İradet) sözlük anlamı

Paylaş