Müdrik Nedir

Müdrik Nedir ? Müdrik Ne demek ?

1-)MÜDRİK



Namazın başından sonuna kadar ara vermeksizin imama uyan, bütün rekatları imamla beraber kılan kimse. İmama ilk rekatın rükunda yetişen, o rekata yetişmiş ve "müdrik" vasfını kazanmış olur.

Namazı cemaatle kılmanın ve imama uyup onunla başlamanın fazileti çok büyüktür. Bunun ile ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurur:

"Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha üstündür" (M.Ali, Nasıf, et-Tac, I, 247 Buhari ve Müslim'den); "İmam namazda kendisine uyulmak içindir. O tekbir aldığında siz de tekbir alın; rükuya vardığında siz de rükuya varın..." (M. Ali Nasıf a.g.e., s. 259).

Bir kimse tek başına bir farz namaza başladıktan sonra bulunduğu yerde o namaz cemaatle kılınmaya başlansa; eğer namaza başlamış ama henüz secdeye varmamışsa, namazı bırakır ve imama uyar; cemaat sevabına kavuşur. Bir defa secdeye varmışsa; kıldığı farz namaz sabah ve akşam namazı ise yine namazını bırakır, imama uyar. İkinci rekatın secdesine varmış ise, namazını bırakmaz, bitirir.

Dört rekatlı bir farı ise, kıldığı bir rekata bir rekat daha ekler, selam verip imama uyar. İlk kıldığı iki rekat nafile olur. Böyle bir namazın üçüncü rekatına başlamış, ama secde etmemişse, hemen selam verip imama uyar. Üçüncü rekatın secdesini yapmışsa, dördüncü rekatı da kılar, öyle selam verir.

Nafile namazı kılmakta olan kimse, yanında cemaatle namaza başlanınca, bu nafileyi iki rekat kılar, selam verip imama uyar. Üçüncü rekata kalkmışsa, dörde tamamlar. Ancak cenaze namazı kılınacaksa, başladığı nafileyi bırakıp cenaze namazına iştirak eder, sonra bıraktığı nafileyi kaza eder. Çünkü cenaze namazının telafisi mümkün değildir.

Cemaatle sabah namazına başlandığını gören kimse, hemen sabah namazının sünnetini kılar ve imama uyar. Cemaate yetişeceğini zannetmezse hemen imama uyar. Sünnete başlamışsa tamamlar.

Öğle, ikindi ve yatsı namazlarında, bunların farzlarının cemaatle kılınmaya başlandığını gören kimse hemen imama uyar. Öğlenin ilk sünnetini farzdan sonra kaza eder. İkindinin sünnetini kılmaz. Yatsının ilk sünnetini dilerse kaza eder, dilerse kılmaz.

Vaktin ve tamamıyle cemaatin geçeceğine kesin kanaat getiren kimse sünnetleri kılmayacağı gibi, üzerinde bulunan az necaseti de gidermeye uğraşmaz. İkinci bir cemaat bulacağına kanaat getiren kimsenin ise az necaseti gidermeden namaza başlamaması daha iyidir.

İsmail KAYA


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

  • Üstün insanın Tanrı'yla, maneviyatla ilgisi yoktur; kamil insan ise tam inanmış, topluma karşı sorumluluğunu Müdrik insandır.

Sizde içinde Müdrik kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Müdrik kelimesi anlamı 15 defa okunmuştur. [243282] Müdrik kelime anlamı, Müdrik nedir, Müdrik ne demek, Müdrik sözlük anlamı

Paylaş