Refref Nedir

Refref Nedir ? Refref Ne demek ?

1-)REFREF



Yeşil kumaş ve bez, kenar saçağı, ince ve nazik ipek kumaş, ince ve nazik kumaş, döşek, minder, yastık döşeme, perde; perde ve örtü gibi şeylerin saçak yerlerine gelen fazlaları, saçakları; raf, terek, çeper; çadır, gömlek ve zırhın parçası, yanı ve en alt tarafı ve bunların etekleri; dış duvar: Kuşu çok olan çimenlik; salkım söğüd gibi dalları sarkık olan nazik ve latif ağaç; ağaç ve bitkilerden sarkan güzel dallar; her şeyin kenarlarında fazlası kalıp bükülen ve kıvrılan yerleri ve etekleri; güzel bahçelere benzeyen dokuma kilim ve halılar; pencere; bir çeşit deniz balığı, araba çamurluğu anlamında kullanılan bir sözcük.

Kur'an-ı Kerim'de yastık, minder ve döşek anlamına gelir: Cennete girenler "Yeşil yastıklar, yahud minder ve döşekler üzerine (ala refrefin hudrin) ve güzel döşemelere yaslanarak nimetlenirler" (er-Rahman 55/76). İbn Abbas'tan gelen rivayete göre de bu ayette refref'in manası cennet bahçeleri, demektir. Bu ayette "refref", cins ismi veya refrefenin cem'i ismi (çoğul ismi) olarak ahdar veya hadra'nın çoğulu olan "hudr" ile sıfatlanmıştır. Refref, (refarif) şeklinde de çoğul yapılır. Nitekim şaz kıraatlerden birisinde er-Rahman suresi, 76. ayet, "ala refarife hudrin" şeklinde de okunmuştur.

Mi'rac hadislerinin bir kısmında refrefi bisat (örtü, perde ve sergi) anlamına gelir: Buhari'nin Sahih'indeki rivayete göre Abdullah b. Mesud "Andolsun Rasulüllah, Rabbinin pek büyük ayetlerini gördü" (en-Necm, 53/18) ayetini tefsir ederken "muhakkak ufku kaplamış ve örtmüş olduğu halde yeşil bir refref (perde) gördü" demiştir. (Buhari, Tefsirü Sureti'n-Necm)

Tirmizi'nin rivayetinde; Abdullah h. Mesud "Onun gördüğünü kalbi yalanlamadı” (en-Necm, 78/11) ayetini tefsir ederken "Rasulullah, Cebrail'i yerle gök arasını doldurmuş olduğu halde refref'den (yeşil kumaştan) bir hulle içinde gördü" der (Tirmizi, en-Necm süresi tefsiri). İbn Mes'ud'un bu hadisi Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde "Hz. Peygamber cennetin yeşil bir refrefini (örtüsünü, tabakasını) baktığı ufku kaplamış olduğu halde gördü" şeklinde geçer (Müsned, V, 449).

Bazı rivayetlere göre Mi'rac gecesinde Hz. Muhammed'in (s.a.s) Sidre'den sonra veya cennet ve cehennemi gördükten sofra oturduğu döşek veya cennet yaygısının ismi de refref'dir. Hz. Muhammed (s.a.s) bu refref isimli döşeğe oturarak çok yükseklere çıktı.

Refref: Hz. Peygamberin mi'rac gecesinde bindiği bineklerden sonuncusunun da ismidir.

Muhiddin BAĞÇECİ


2-)Resulullah efendimiz, mirac gecesinde, Cebrail aleyhisselam ile Burak adındaki beyaz hayvana bindi. Altıncı gökteki Sidret-ül-münteha ağacının yanına geldiler. Cebrail aleyhisselam Sidre'de kaldı ve; "Kıl kadar ilerlersem, yanar yok olurum" dedi. Resulullah efendimiz, Cennet'i, Cehennem'i ve sayısız şeyleri gördü. Sonra Refref üzerine oturdu. Bir anda çok yükseklere çıktı. Hicab denilen yetmiş bin perdeden geçti. Her hicab arası çok uzak idi. Her perdede vazifeli melekler vardı. Refref, Peygamber efendimizi birer birer o perdelerden geçirdi. (Halebi)

Söyleşirken Cebrail ile kelam

Geldi Refref önüne verdi selam.

(Süleyman Çelebi)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Refref kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Refref kelimesi anlamı 356 defa okunmuştur. [242473] Refref kelime anlamı, Refref nedir, Refref ne demek, Refref sözlük anlamı

Paylaş