Tasarruf Nedir

Tasarruf Nedir ? Tasarruf Ne demek ?

1-)Bir hakka doğrudan doğruya tesir eden muamele (tasarruf işlemi)dir. Bu işlemle bir hak, devredilir, sınırlanır veya bir külfete sokulur. Çoğunlukla bir borcun ifası için yapılır. Satış işleminde, mülkiyetin devri satıcının borcudur. Bu borcun yerine getirilmesi, bir hakkın devriyle ilgili bir tasarruf işlemidir. İntifak hakkı kurma ise, bir hakkı sınırlayan bir tasarruf muamelesidir.

Tasarruf ehliyeti: Tasarruf işlemlerini yapabilmeyi ifade eder. Fiil ehliyetinin bir bölümü olup, onun içinde yer alır.

Tasarruf nisabı: Mahfuz hisseli mirasçı bırakarak ölen ve miras bırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla, kendi terekesi üzerinde dilediği tasarrufu yapamaz. Terekesinin belli bir bölümü mahfuz hisseli mirasçıların olup, bu hisselerin dışındaki ve murisin istediği gibi tasarrufta bulunabileceği kısma, tasarruf nisabı denir. Bu nisabın aşılması halinde, mahfuz hisseleri tecavüze uğrayan, zarar gören mirasçılar tenkis isteğinde bulunurlar.

Tasarruf yetkisi: Herhangi bir hak veya ilişkiye doğrudan doğruya tesir edebilme iznidir. Tasarruf yetkisi bulunmadan yapılan bir işlem, sonradan yetkinin kazanılmasıyla geçerli olur. Malik olarak tasarruf yetkisine sahip olunduğu gibi, temsilci sıfatiyle başkasına ait bir mal üzerinde de tasarruf yetkisi kullanılabilir.

Tasarruf ehliyeti olan, tasarruf yetkisine sahip olmayabilir. Borçlu hacizli malları üzerinde, alacaklıdan izin almayan bir kişi, tasarruf yetkisine sahip olabilir. Mesela, mahdut ehliyetsiz, kendi mallarını azaltacak işlem yapamaz; fakat, başkasının malı üzerinde temsilci olarak tasarruf yetkisi kullanabilir.

Yüce dinimiz İslamiyet de her türlü iş ve hareketlerimizde ölçülü olarak orta yolu tutmamızı tavsiye etmektedir. Allahü teala İsra suresi 29. ayet-i kerimesinde mealen; “Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme, büsbütün de (elini) açıp tutumsuz olma. Yoksa pişman olur, açıkta kalırsın.” buyurmaktadır. Hazret-i Muhammed sallallahü aleyhi ve sellem; “Zaman gelecek ki para olmadıkça ne din, ne de dünya hiçbiri muhafaza edilemiyecektir.” buyurdu. Buna göre hayatımız boyunca, her işimizde ölçülü olmak, dinimiz İslamın temel esaslarındandır. Aşırı hareket etmenin sonunda ortaya çıkan israf ve cimrilik, toplumu meydana getiren fertlerin dengesini bozar. Maddi yapıyı olduğu kadar, manevi yapıyı da zayıflatır. Birçok kavimler, milletler ve devletler bu yüzden helak olarak tarih sayfasından silinmişlerdir.

Çalışıp kazanamadığımız günlerde, beklenmeyen zaruri masrafların gerektiği hallerde, zor duruma düşmemek için tutumlu olmak ve tasarrufa riayet etmek zorundayız. Cafer-i Sadık rahmetullahi aleyh; “Sadece vererek rızkınızı çoğaltınız. Zekat vererek malınızı koruyunuz. İktisat eden ve tasarrufa riayet eden aldanmaz. Tedbirli ve düzenli yaşamak, geçimin yarısıdır. İnsanlarla iyi geçinmekse aklın yarısıdır.” buyurarak tasarruflu ve tutumlu olunmasını övmüştür.


2-)Sadaka vererek rızkınızı çoğaltınız.Zekat vererek mallarınızı koruyunuz. İktisad eden, tasarrufa riayet eden aldanmaz. Tedbirli düzenli yaşamak, geçimin yarısıdır. İnsanlarla iyi geçinmek, aklın yarısıdır. (Cafer-i Sadık)

2. İdare etme, hükmetme.

Allahü teala mülkünde tasarruf ediyor.Mülkünde tasarruf etmesinde zulüm düşünülemez. Çünkü zulüm, izni olmadan başkasının mülkünde tasarruftur. (İmam-ı Gazali)

3. Bir velinin Allahü tealanın izniyle sevdiklerini manen yetiştirmesi, düşmanlarını ise cezalandırması.

Yaratılışı, kalb ve ruh mertebesine kadar olan kimseyi tasarrufu kuvvetli olan piri, daha yüksek mertebelere ulaştırabilir. (İmam-ı Rabbani)

Sıddikiyye yolunda ilerlemek üstadın tasarrufu, kuvveti ile olur. O sevk ve idare etmedikçe, hiç ilerleyemez. Çünkü nihayetin (sonun) başlangıcında yerleştirilmesi, onun şerefli teveccühü, merhameti ile olur. Anlaşılmayan, bilinmeyen hallere hep onun üstün, başarılı idaresi ile kavuşulur. (İmam-ı Rabbani)

Îtikadı ve ameli doğrulttuktan, bu iki kanadı ele geçirdikten sonra, Allahü tealaya yaklaştıran yolda ilerlemek sırası gelir. Zulmani ve nurani konakları aşmaya başlanabilir. Ancak şunu iyi bilmelidir ki, böyle konakları aşarak yükselebilmek ancak yolu bilen, yolu gören, yol gösteren, yetişmiş ve yetiştirebilen bir rehberin teveccühü ve tasarrufu ile olabilir. Bunun bakışları kalb hastalıklarına şifa verir. Onun teveccühü yani kalbini bir kimseye çevirmesi, kötü, çirkin huyları insandan siler süpürür. (İmam-ı Rabbani)


3-)Bir şeyi istediği gibi kullanma yetkisi, kullanım
Örnek:Vücudum artık irademin tasarrufundan çıkmıştı. R. N. Güntekin


4-)Tutum.


5-)Para biriktirme, artırım.


6-)Bir ekonomide belirli bir dönemde yaratılan gelirin tüketilmeyen, yani harcanmayan kısmı.


7-)Cari gelirin bir kısmının tüketilmeden gelecekte kullanılmak üzere ayrılması


8-)1) işlem. 2) harcama. ~ nisabı: harcama özgürlüğü (Verfügungsfreiheit). ölüme bağlı ~: ölüme bağlı harcama.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Provident.
İngilizcesi İngilizce
Saving.
İngilizcesi İngilizce
Economy.
İngilizcesi İngilizce
Possession.
İngilizcesi İngilizce
Austerity.
İngilizcesi İngilizce
Providence.
İngilizcesi İngilizce
Retrenchment.
İngilizcesi İngilizce
Thriftiness.
İngilizcesi İngilizce
Savings.
İngilizcesi İngilizce
Power of disposal.
İngilizcesi İngilizce
Frugality.
İngilizcesi İngilizce
Disposal.
İngilizcesi İngilizce
Disposition.
İngilizcesi İngilizce
Thrift.
İngilizcesi İngilizce
Administration.
İngilizcesi İngilizce
Management.
İngilizcesi İngilizce
Conservation.
İngilizcesi İngilizce
Careful use of a resource.
İngilizcesi İngilizce
Money saved.
İngilizcesi İngilizce
Economies.
İngilizcesi İngilizce
Economization.
İngilizcesi İngilizce
Entry.

  • ben çok Tasarruflu bir insanım
  • Tasarruf boş yere harcanmayan mal veya eşya
  • Eldeki parayı ya da bir tüketim malını dikkatli ve idareli kullanmaya Tasarruf denir.
  • Samaras, Stavrogiannis'in son Tasarruf önlemlerine meclisteki oylamada onay vermeyeceğini açıklamasının hemen ardından, parlamento başkanına, Stavrogiannis'in partinin parlamentodaki grubundan ihraç edildiği bilgisini verdi.

Sizde içinde Tasarruf kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Tasarruf kelimesi anlamı 1850 defa okunmuştur. [240404] Tasarruf kelime anlamı, Tasarruf nedir, Tasarruf ne demek, Tasarruf sözlük anlamı

Paylaş