Va'd Nedir

Va'd Nedir ? Va'd Ne demek ?

1-)VA'D



Söz vermek, genel manada, iyilik, kötülük, mükafat ve tehdit her türlü söz verme; Allah'ın va'dettiğinin gerçekleşmesi anlamında Akaid ve Kelam terimi. Kötülük veya tehdid ifade eden söz vermelerde ise; "Vaid*" denilir. Cennet Allah'ın va'di, Cehennem ise vaıd'dir.

Va'd, kişinin iyiliğinden, vaid ise kızgınlığından doğar. Onun için; va'di yerine getirmemek yalancılık, vaidi yerine getirmemek ise iyilik sayılmıştır.

Kadı Abdülcebbar'a göre va'd; "Gelecekte birinden zararın uzaklaştırılması, ya da ona menfaat sağlanması ile ilgili her haberdir. İster bu kişi bunu hak etmiş olsun, ister olmasın, va'd edilen şey iyi olduğu gibi, kötü de olabilir. Mesela birinin tam namaz vaktinin geçtiği bir sırada bir ziyafet va'detmesi, ya da kötü bir iş yapacağını va'd etmiş gibi (Şerhu'l-Usuli'l Hamse, 134, 609-689).

Va'd kelimesi bu anlamlarda Kur'an-ı Keıım'in bir çok yerinde geçmektedir. Allah Teala şöyle buyuruyor: "İman eden ve iyi işler yapanları, içinde ebedi kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Allah o söylenenleri hak bir söz olarak va'detti. Söz verme ve onu tutma bakımından kim Allah'tan daha doğru sözlü olabilir?"(en-Nisa, 4/122). Bir başka ayet şöyledir: "Hepinizin dönüş ancak O'nadır. Allah'ın va'di haktır (verdiği söz gerçektir)" (Yunus,10/4). İbrahim Suresinde de şöyle buyurulmuştur: "(Hesapları görülüp) iş bitirilince, şeytan diyecek ki; -Şüphesiz Allah size gerçek olanı va'detti, ben de size va'dettim, ama yalancı çıktım." (İbrahim, 14/22). Bir başka ayette de şöyle buyuruluyor: "Allah'ın va'di haktır fakat bir çokları bunu bilmezler..." (Yunus, 10/55).

Görüldüğü gibi Kur'an-ı Kerim'de va'd, söz verme, geleceğe ait söz anlamında kullanılmıştır (Va'd kelimesinin kullanıldığı ayetler için bk. el-Mu'cemü'l-Mufehres Li Elfazi'l Kur'ani'l-Kerim, "Va'd" maddesi).

Hadis-i Şeriflerde de va'd kelimesi aynı anlamda kullanılmıştır: Aişe (r.an) şöyle demiştir: "Allah, Rasulüne ne va'd etmişse, O ölmeden öce o sözün yerine getirileceğini kesinlikle biliyordu..." (Buhari, Tefsir 2, 28).

Rasulüllah (s.a.s) Bedir'de öldürülenlere geldi ve onlara seslenerek şöyle buyurdu: Ey Hişamoğlu Ebu Cehil! Ey Halefoğlu Ümmeyel Ey Rabiaoğlu Utbe ve Şeybe! Sizler Rabbinizin va'dettiği neticeyi gerçek olarak bulmadınız mı? Ben Rabbimin bana va'dettiğini gerçek olarak buldum..." (Buhari, Cenaiz, 87; Müslim, Cenne, 76, 77).

Va'd kelimesinin geçtiği ve aynı anlamda kullanıldığı bir diğer hadis-i şerif de şöyledir: "..Kevser, Cennette Allah'ın bana va'ddettiği bir nehirdir" (Müslim, Salat, 53, 54  Ebu Davud, Salat,122, Sünnet, 23; Nesai, İftitah, 21, Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 102).

"Va'd" kelimesi "vaid" kelimesi ile birlikte bir kelami ıstılah olarak da kullanılmaktadır. Va'd ve vaıd terimi, Mutezilenin beş önemli esaslarından biridir. Bu esaslar şunlardır: Tevhid, Adalet, Va'd ve vaid, Menzile beyne'lmenzileteyn, Emr bi'l-maruf, Nehy ani'l-münker. (Ayrıca bk. "Vaid" mad.)

Ahmet YAŞAR


2-)1. Allahü tealanın; emirlerini yerine getirenleri çeşitli nimetlerle mükafatlandıracağını, karşı gelenleri ise, azab ile cezalandıracağını bildirmesi, söz vermesi. Buna va'd-ı ilahi de denir.

Kur'an-ı kerimde mealen buyruldu ki:

Allah mü'min (inanan) erkeklere ve mü'min kadınlara kendileri içinde ebedi kalıcı olmak üzere ağaçları altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetinde güzel meskenler (kalacak yerler) va'detti. Allahü tealanın onlardan razı olması (ise), hepsinden daha büyüktür. (Çünkü bu her seadetin başıdır). (Tevbe suresi: 72)

2. Bir kimsenin, başka birisine bir hususta söz vermesi.

Münafıklık alameti üçtür. Yalan söylemek, va'dini ifa etmemek (yerine getirmemek), emanete hıyanet etmek. (Hadis-i şerif-Edeb-ül-Müfred)

Nifak yani münafıklık; zahirin (dışın) batına (içe) uymaması demektir. Münafığın sözü özüne uymaz. İnanılacak şeylerde münafıklık yapmak küfrdür, inançsızlıktır. Cehennem'de sonsuz kalmayı gerektirir. İşlerinde ve sözlerinde münafıklık yapmak haramdır, günahtır. Îmanı gidermez. İnanılacak şeylerde münafıklık, diğer küfrden (inançsızlıklardan) daha kötüdür. Îfa etmek, yerine getirmek niyetiyle va'd yapmak caizdir, hatta sevabdır. Böyle va'di ifa etmek vacib değildir, müstehabdır. Va'di yerine getirmemek tenzihen mekruhtur. Va'dinde durmaya gücü yetmezse münafıklık olmaz. Kendine mal veya söz yahut sır emanet edilen kimsenin bunlara hıyanet etmesi, münafıklık olur. (İbn-i Hacer)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Va'd kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Va'd kelimesi anlamı 55 defa okunmuştur. [242843] Va'd kelime anlamı, Va'd nedir, Va'd ne demek, Va'd sözlük anlamı

Paylaş