Zaviye Nedir

Zaviye Nedir ? Zaviye Ne demek ?

1-)ZAVİYE



Köşe, bucak, evin bir odası.

Tarikat faaliyetlerinin yürütüldüğü küçük yapı. Zaviyelerde görev yapan şeyhlere zaviyedar, buralarda oturan dervişlere de zaviyenişin denirdi.

Tarikatların yayılmasına paralel olarak, tarikat ilyelerinin toplandığı ve görevlerini yerine getirdiği merkezi yapılar da yayıldı: Bu yapılar tekke, dergah, asitane, hankah, zaviye gibi çeşitli isimlerle anıldı. Tarikatların merkez tekkelerine genellikle asitane ya da hankah deniyordu. Tekkelere göre daha küçük olan tarikat yapılarına zaviye adı verildi.

Zaviyeler, büyük yerleşim alanları dışında, küçük köy ve kasabalarla yollar üzerinde açılıyordu. Çevredeki dervişlerin toplanma yeri olmasının da ötesinde kimi görevleri vardı. Özellikle Türk dünyasının çeşitli yerlerinden gelen derviş ve tacirlerin yolculuklarını rahat biçimde yapmalarını sağlamak, bu görevlerin başında geliyordu. Zaviyelere gelen derviş ve yolcular, buralarda konaklıyor, dinlendikten sonra yoluna devam ediyordu.

Anadolu'da açılan ilk zaviyelerden itibaren bu sosyal görev zaviye vakfiyelerinde açıkça belirtiliyordu. Buna göre Türk dünyasından gelen misafirlerin yeme, içme ve barınma gibi zaruri ihtiyaçları karşılıksız olarak üç gün boyunca karşılanacaktı. Ayrıca, misafirlerin kimlikleri tesbit edilerek ilgili makamlara bildirilecek, misafirler geldikleri yerler hakkında bilgi verecekler, onlar aracılığı ile de Anadolu'nun durumu Orta Asya'ya iletilecekti. Misafirlere gerektiği gibi hizmet etmeyen zaviye görevlileri, kadı'ya haber verilerek görevlerinden alınacaktı.

Yüzyıllar boyunca sosyal bir kurum olarak önemli hizmetlerde bulunan zaviyeler de, 30 Kasım 1925 tarih ve 877 sayılı kanunla tekkelerle birlikte kapatılarak tarihe karıştı.

ŞAMİL İA


2-)Türkiye Selçuklu Devleti'nden sonra kurulan Osmanlı Devleti zamanında Anadolu'nun çeşitli yerlerinde zaviyeler kuruldu. Osman Bey, sık sık hocası Şeyh Edebali'nin zaviyesine gider, sohbetlerini dinlerdi. (Âşıkpaşazade)

Zaviyeye devam eden genç, orta yaşlı, ihtiyar her zümreden insan, gerekli dini ilimleri okuyarak ve yaşayarak öğrenir, güzel ahlak sahibi ve herkes tarafından sevilen, topluma faydalı bir kişi olarak cemiyete katılırdı. (İslam Tarihi Ansiklopedisi)

... Zaviyeye bir yolcu geldiği zaman, eşya ve hayvanları yerleştirildikten sonra hamama sokuluyor, güzelce yıkanıyor,sonra bir odaya alınıp, yiyecek ve içecek ikram ediliyordu. Akşam namazından sonra zaviyede Kur'an-ı kerim okunuyor ve gece teheccüd namazına kalkılıyordu... (İbn-i Battuta)

2. Tasavvufta bulunan kimselerin, ibadet için çekildiği tenha yer.


3-)Köşe
Örnek:Dipteki zaviyeden içeriye doğru veranda şeklinde bir girinti yapıp salonun cumba köşesine dayanır. H. F. Ozansoy


4-)Küçük tekke.


5-)Anlayış, görüş, bakış açısı
Örnek:Herkes etrafındakilere hususi bir zaviyeden, sırf kendi görüşüyle bakıyor. H. C. Yalçın


6-)Açı.


7-)Bk. açı


8-)(Mimarlık) Küçük tekke. a. bk. dergah.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Corner köşe.
İngilizcesi İngilizce
Angle açı.
İngilizcesi İngilizce
Corner.
İngilizcesi İngilizce
Nook.
İngilizcesi İngilizce
Angle.
İngilizcesi İngilizce
Point of view.
İngilizcesi İngilizce
Viewpoint.
İngilizcesi İngilizce
Small dervish lodge.

  • Bursa Yıldırım camii ters T biçiminde daphane ve Zaviyeli bir camidir.

Sizde içinde Zaviye kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Zaviye kelimesi anlamı 1663 defa okunmuştur. [243387] Zaviye kelime anlamı, Zaviye nedir, Zaviye ne demek, Zaviye sözlük anlamı

Paylaş