Monako Nedir

Monako Nedir ? Monako Ne demek ?

1-)DEVLETİN ADI : Monako Prensliği

Başkenti : Monako-Ville

NÜFÛSU : 31.000

YÜZÖLÇÜMÜ : 1.81 km2

RESMÎ DİLİ : Fransızca ve Monakoca

DÎNİ : Katolik

PARA BİRİMİ : Fransız frankı

Akdeniz kıyısında veFransa’nın güneydoğusunda yer alan küçük bir prenslik.

Tarihi

Bilinen ilk tarihi, Fenikelilerle başlamaktadır. Fenikelilerden sonra ülke Romalılar tarafından işgal edildi, kısa bir süre tekrar Fenikelilerin eline geçtiyse de bundan sonra 9. yüzyıla kadar Romalıların işgalinde kaldı.

Onuncu yüzyıl başlarında prenslik haline geldi ve Rainer I, Monako’nun ilk prensi oldu. Fakat Monako, 1848 yılına kadar, çoğunlukla İspanya ve Fransa entrikalarıyla dolu, kargaşalıklara şahit oldu. Nihayet 1861’de Fransa tarafından himaye altına alındı. 1922 yılında Prens Louis tahta geçti. Bunu, torunu Rainer takip etti. Bunun zamanı, Monako’nun gelişme ile kalkınma için başlangıç dönemi oldu. 1956 yılında Amerikan sinema artisti Grace Kelly ile evlenen Rainer III tahtını 1958’de oğlu Albert’e bıraktı. Uzun yıllar bağımsızlıktan mahrum yaşayan Monako, Grimaldi Sülalesinin mücadelesi sonucu Fransa’ya katılmaktan kurtulmuş ve bağımsız bir prenslik olarak günümüze kadar gelmiştir.

Fiziki Yapı

Akdeniz kıyısında yer alan bu küçük prensliğin sınırları, üç taraftan Fransa topraklarıyla çevrilidir. Yüzölçümü 1,81 km2 olup, dünyanın, Vatikan ve Maldiv’den sonra toprak bakımından en küçük ülkesidir.

Monako başlıca üç bölgeye ayrılır: Monako Ville, La Condamine ve Monte Carlo. Genellikle orta seviyede yükseklikte topraklara sahip olup, çoğunlukta yayla görünümündedir. Ayrıca bir dördüncü bölge olarak kabul edilen Fourthville bölgesinin bir kısım toprakları denizden kazanılmıştır.

İklim

Monako, diğer Akdeniz kıyısı ülkesi gibi Akdeniz iklimi tesiri altındadır. İklim genellikle bütün yıl hemen hemen aynı mevsimde geçer. Bol yağışlar ülkeyi yeşil bir örtüyle kaplamıştır. Yazları sıcak, kış ise oldukça ılık geçmektedir. Monako, sahip olduğu bu mutedil iklimi sebebiyle önemli bir turizm ülkesidir.

Tabii Kaynakları

Monako tabii kaynakları bakımından fazla zengin bir ülke değildir. İklimin bir özelliği olarak bütün yıl boyunca devam eden yağışlar sebebiyle ormanlık alanlar oldukça fazladır. Bundan başka önemli sayılabilecek tabii kaynakları mevcut değildir.

Nüfus ve Sosyal Hayat

Monako nüfusu yaklaşık 31.000 civarında olup, bunun sadece 1/6’sı ülkenin asıl yerlileri olan Monegoskilerden meydana gelir. Nüfusun çoğunluğunu iseFransız asıllı Monakolular teşkil eder. Bunun yanı sıra İngiliz, İtalyan, İsveç ve Belçikalı küçük gruplar da mevcuttur.

Monako her ne kadar Akdeniz kıyısı ülkelerinden ise de, insanları Akdeniz insanlarının özelliklerini pek taşımazlar. Halk, hayatı bir takım zevkler ve eğlenceler peşinde geçirme meylindedir. Kumar salgın bir hastalık olup, bundan kurtulan pek az Monakolu vardır. Erkeklerin gayri meşru aile hayatı yaşamaları, aile bağlarının çok zayıf olması, Monako’nun geleceğini tehlikeye düşürmektedir. İstatistiki rakamlara göre ülkede doğum oranı binde 8,2 iken, ölüm oranı binde 12,3’tür. Bu sonuç nüfusun giderek azalmasıyla tehlikenin yaklaşacağını göstermektedir.

Monako yerleşme merkezleri son derece lüks olup, hepsi birer kumarhane yuvasıdır. Bunlardan Monte Carlo, dünyada kumarın en çok oynandığı bölgedir.

Monako’da halktan vergi alınmamakta ve askerlik hizmeti mecburi değildir. Çünkü Monako’nun ordusu yoktur. Her türlü sosyal hakların tanındığı bu ülkede okuma-yazma oranı % 99’dur. Her ne kadar resmi dil Fransızca ile de, halk çoğunlukla İtalyanca-Fransızca karışımı olan Monako yerli dilini konuşur.

Siyasi Hayat

Fransızlarla 1918’de imzaladığı Versaille Antlaşması ile bağımsızlığını garanti altına alan Monako, meşruti bir hükümdarlıkla yönetilir. Âileden veraset yoluyla intikal eden hükümdarlık Monako Devletinin en yüksek organıdır. Ülkenin Devlet Başkanı olan Prense, Fransız vatandaşı olmak şartı ile bir Devlet Bakanı yardım eder. Ülkenin yönetiminde önemli ölçüde söz sahibi olan, Milli Konsey 18 üyeli olup, 5 yılda bir seçilir. Ayrıca Prensin tayin ettiği 7 üyeli Hükumet Konseyi, kendisine yönetimde yardım eder. Kanunlar Milli Konseyin onayından sonra geçerli olabilir. Anayasayı değiştirme yetkisiyse yine Milli Konseye ve Prense verilmiştir.

Ekonomi

Monako’nun parfüm, süs eşyası, kozmetikler ve keyif verici tüketim maddeleri haricinde gelir sağlayacak başka bir sahası mevcut değildir. Ülkenin en önemli gelir kaynakları ise bütün yıl boyunca eksilmeyen turistler, eğlence yerleri ve kumarhanelerdir. Monako’nun her mevsim mutedil olan iklimi, yemyeşil bitki örtüsü ve güzel tabiat manzarasının yanında spor karşılaşmaları, araba yarışları, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yaygınlığı turistleri kendisine çekmektedir.

Monako, kozmetikler, kimyevi maddeler, cam ve seramik eşya, hassas aletler ve plastik eşya dışındaki ihtiyaçlarını Fransa ve diğer komşu ülkelerden temin eder.

Ulaşım imkanlarının büyük bir bölümü Fransız demiryollarınca karşılanmaktadır. Ülkeden geçen ticari vasıtalardan alınan transit vergisi (aktarma vergisi), devlet hazinesi için önemli bir gelir kaynağıdır. Monako Fransız para sistemini kullanmaktadır.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Monaco

  • Monako hanedanında veliaht kavgası erken başladı.
  • Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 17'sine ek olarak AB dışında bulunan Kosova, Karadağ, Monako ve Andora'da da Euro kullanılıyor.

Sizde içinde Monako kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Monako kelimesi anlamı 97 defa okunmuştur. [239196] Monako kelime anlamı, Monako nedir, Monako ne demek, Monako sözlük anlamı

Paylaş